Twee weken geleden heb ik deelgenomen aan een bootcamp van onafhankelijk journalistiek platform Bellingcat. De Britse onderzoekers waren drie dagen in Utrecht, om hun kennis van Open Source Investigation Techniques te delen.

Bellingcat is een onafhankelijk journalistiek platform, dat onderzoek doet aan de hand van openbare informatie. Je kunt ze wellicht kennen van hun onderzoek naar MH17. Zij gaan verder waar journalisten stoppen, door te checken waar informatie vandaan komt en hoe echt deze is. Een aantal scholen, waaronder de Hogeschool voor Journalistiek, namen deel aan de driedaagse bootcamp in mei.

Op vrijdag begonnen we samen met studenten van Hogeschool Utrecht in hun collegezaal, met een gastcollege van Bellingcat-lid Johanna. Zij vertelde in het ochtendprogramma over Open Soure Investigation Techniques (OSINT), wat in het kort inhoud dat je onderzoek doet met behulp van openbare bronnen. Dat is behoorlijk Black Mirror-achtig: alles wat je op Instagram, Facebook of Twitter plaatst, kan dus gebruikt worden in onderzoeken, bijvoorbeeld door Bellingcat. We kregen als groep een aantal tools om gemakkelijk informatie te kunnen filteren.

’s Middags leerden we veel over zoekmachines en Reversed Image Search, wat je vroeger ook altijd bij Catfish zag.

Wist je dat Yandex het Russische alternatief is van Google? Deze zoekmachine geeft bijvoorbeeld hele andere resultaten!

De zaterdag en zondag mochten we zelf aan de slag, met begeleiding van specialisten in OSINT en het team van Bellingcat. De locatie, Camping Ganspoort, was echt heel tof om te werken, aan het water. We werkten in groepen aan casussen, waarbij we zo veel mogelijk informatie naar boven moesten krijgen. Na deze twee intensieve dagen, hadden we een eindpresentatie en borrel.

Ik kan iedereen een bootcamp van Bellingcat aanraden. Sinds kort hebben ze een kantoor in Den Haag geopend, waardoor ze wellicht vaker in Nederland zullen spreken of workshops zullen geven.