Afgelopen jaar heb ik in mei een reis naar New York City gemaakt. Een van de absolute hoogtepunten was het lopen van The High Line, een verlaten spoorlijn dat is veranderd in een verhoogd park boven de stad. Pakhuizen en natuur zijn een geweldige combinatie voor een wandeling!

The High Line begint in de wijk Chelsea, bij het Meatpacking District. Deze foto heb ik bij de start genomen, een grote trap die je naar de spoorlijn leidt. De lijn is verhoogd, waardoor de hele route eigenlijk boven de stad ligt.

De posters die je onderaan de foto ziet, worden door de vriendin van kunstenaar Denis Ouch verkocht op deze plek. Het was 35 graden deze dag, waardoor ik met haar meevoelde dat ze de hele dag in de brandende zon stond. Ik kocht een grote poster, die nog altijd op een mooi plekje wacht.

Na een kilometer lopen kom je dit prachtige stukje tegen. Je kunt het Empire State Building zien op de achtergrond, maar je bent hier in een heel andere omgeving dan Manhattan, dat ontzettend hectisch is.

Zoals je kunt zien, loop je daadwerkelijk over spoor heen. Een prachtig uitzicht, met de Hudson rivier naast je. De spoorlijn is sinds 1980 niet meer in gebruik, maar daarvoor reden er vrachttreinen overheen. In plaats van het traject te slopen, is het sinds 2009 een ‘hybride’ park, waar kunst, architectuur en natuur samenkomen.

Op dit punt tijdens de wandeling kun je plaatsnemen achter glazen wanden, die geplaatst zijn voor een grote trap. De trap gaat als soort viaduct over de weg naar Manhattan heen. Al ga je maar tien minuten zitten kijken, de grote aantallen gele taxi’s die voorbij komen zijn onvoorstelbaar.

Een bekend uitkijkpunt van The High Line. Deze foto maak je vanaf een soort vlonder, waar een stukje verder ook genoeg leuke eettentjes en picknickbanken staan.

Als je goed kijkt, zie je dat deze mensen niet zo’n fan zijn van hun president.

Wie spot het Vrijheidsbeeld? Kijk Lady Liberty eens shinen!

The Empire State Building in de verte.

Vanaf The High Line heb je op meerdere punten prachtig uitzicht op Manhattan, maar bevind je je nog steeds in de natuur. De gekleurde lijnen zijn onderdeel van een kunstproject, dat een kilometer van de route siert.

Richting het einde van de wandeling kom je weer terug in de ‘concrete jungle’. Mijn nek deed regelmatig zeer van het omhoog kijken. Alhoewel The High Line nog niet zo toeristisch is als andere delen van de stad, weten ijsverkopers toch hun plekje te vinden langs de route.

Mocht je, net als wij, na deze wandeling van drie kilometer wel toe zijn aan een verfrissend drankje, is The Brass Monkey een echte aanrader. Deze rooftop bar heeft perfect uitzicht over de Hudson Rivier.