Afgelopen weekend vond de achtste editie van Lente Kabinet plaats, op recreatiegebied ’t Twiske in Amsterdam-Noord. Ik was via The Daily Indie uitgenodigd om de zondag mee te maken.

We vertrokken ’s middags om 12 uur en waren na een flinke poos treinen, metro, pendelbussen en lopen, pas tegen 15:30 uur op het terrein. Ik kreeg via The Daily Indie een backstage bandje, waardoor ik overal op het terrein mocht komen. Het festival wordt georganiseerd door Dekmantel, Amsterdams trots op gebied van elektronische muziek.

’t Twiske is een grote natuurplas, met veel gras en zandpaden, waar uiteraard een aantal grote festivaltenten op staan tijdens het festival. Verder was er een bospad versierd met stroboscopen en lampjes in de bomen, ergens anders stond een ‘spiegeldoos’ waar je doorheen kon lopen. Bij binnenkomst werd je houten muntjes overhandigd, die je in kon wisselen voor plastic drinkbekers, om zwerfafval tegen te gaan.

Live acts

De line-up bracht dit jaar veel live sets, iets wat een trend lijkt te zijn op dansfestivals. Toen wij binnenkwamen speelde er zelfs een 76-jarige saxofonist, Orlando Julius & The Heliocentrics, een swingend live-optreden. Het publiek vond het, net als wij, wat lastig om meteen los te gaan, vroeg op de middag. Bij de Red Light Radio tent, op een open veld midden op het terrein, gingen mensen al wel flink los op de ‘beuk-techno’ die uit de speakers knalde. Prachtig om te zien hoe mensen uit hun plaat kunnen gaan. Ook bij Domenique Dumont, persoonlijk favoriet, kwam de sfeer er lekker in.

Hip

Wat me ook opviel, was hoe hip mensen hier zijn. Nu ben ik zelf ook minstens medium hip, maar ik viel toch wel wat buiten de toon met mijn spijkerbroek. Meiden waren veel te koud gekleed voor het weer, sommigen bibberden zelfs en die Amsterdamse guys droegen poncho’s, gewaden, of leer. Super normaal daar, in Brabant zou je dit niet zo snel zien. Al is het daar wel wat gemoedelijker qua sfeer, mensen spreken onbekenden in het zuiden wat sneller aan, denk ik.

Herfst

Het enige grote nadeel aan Lente Kabinet was dit jaar het weer. De hele zondag heeft het hard gewaaid, waardoor je continu zand in je ogen en neus had. Niks aan te doen, maar lekker schuren deed het wel. ’s Avonds om 19 uur begon het met enorme stortbuien, die niet meer ophielden. De organisatie reageerde super hierop: iedereen kreeg een poncho aangereikt. Dansen in de tent was nog nooit zo broeierig!

Job Jobse sloot de Tweede Kamer af, de tent bij het water. Zoals altijd gooide hij de ene ‘banger’ na de andere er uit en maakte het niemand meer uit dat ze nat werden. De Eerste Kamer, de main stage, had niemand minder dan Todd Terje staan, die met zijn robot-disco-love een prachtig waterballet neer heeft gezet.

Al met al is Lente Kabinet een ontzettende aanrader voor technovlinders en glittermeisjes. En als je je best doet, kun je zelfs met een spijkerbroek wel wegkomen.